Blepharo-עפעף itis- דלקת
בלפריטיס נובע מתפקוד לקוי של בלוטות חלב בעפעפיים אשר מוביל לדלקת בהן.
קיימים שלושה מרכיבים של דוק הדמעות; שומן, מים וריר. שומן מופרש על ידי בלוטות החלב בעפעפיים, מים ע"י בלוטת הדמע וריר ע"י בלוטות בלחמית שלוש שכבות אלו מוכרחות להיות מאוזנות בכדי לאפשר דוק דמעות יציב. כאשר האיזון בין מרכיבים אלו מופר, הדמעות מתנדפות במהירות גבוהה מהרצוי. כתוצאה מכך נגרמת תחושת גוף זר אשר מלווה בגרד, צריבה ולעיתים עין אדומה. אי יציבות זו של דוק הדמעות עלולה לגרום לעיתים לטשטוש חולף בראיה. בחלק מהמקרים תהיה תחושה של יובש בעיניים או לחילופין תהיה דמעת עקב יצור מואץ של דמעות כפיצוי על אידוי היתר.
לעיתים נדירות סיבוכים כגון כיבים או עכירויות בקרנית עלולים להיגרם כתוצאה מבלפריטיס.
בלפריטיס עלול להופיע בילדות ולהתבטא בהפרשות מרובות על גבי העפעפיים, שעורות חוזרות ונזק לקרנית. אצל ילדים הבלפריטיס חולף לעיתים כאשר הם מתבגרים, אך ישנם מקרים בהם זהו מצב כרוני אשר מלווה אותם למשך חייהם. בלפריטיס גם עלול להופיע מאוחר יותר עקב שינויים הורמונליים הקשורים לגיל הבלות, זיהום חיידקי או פטרייתי של שולי העפעפיים או תגובה אלרגית מסיבות שונות.
כאשר בלפריטיס מופיע אצל מטופל עם עין יבשה, תסמיני הבלפריטיס עלולים להיות חמורים יותר .
ככלל, בלפריטיס הינו מצב כרוני אשר אינו חולף לחלוטין אך ניתן לטפל בו בצורה יעילה, במידה ומקפידים על טיפול קבוע.
תסמינים של בלפריטיס:
- אודם בעפעפיים ובעיניים
- אובדן ריסים
- דמעת
- הפרשות יבשות על גבי הריסים
- גרד, צריבה ותחושת גוף זר
- טשטוש ראיה אשר חולף לאחר מצמוץ או שימוש בתחליף דמעות
- שעורה- בלוטת שומן דלקתית בעפעף
שעורה
הצטברות של שומן בקצה העפעף עלול לסתום את קצה בלוטת החלב ולגרום להופעת גושים לבנים קטנים בקצה העפעף. קומפרסים חמים ועיסוי עדין של שולי העפעף "חולבים" את הבלוטות ויכולים לשפר את הזרימה דרך פתח בלוטות אלו. כאשר בלוטת חלב אלו נסתמות ומתנפחות לזמן רב, שומן זולג מהבלוטה לתוך רקמת העפעף וגורם לדלקת- אודם, כאב והפרשות מוגלתיות- זוהי השעורה. שעורה חולפת גם ללא טיפול אך אזור העפעף המעורב עלול להיות נפוח עד כשנה. קומפרסים חמים ועיסוי מקומי הוא הקו הראשון בטיפול. ביצוע ניקוז כירורגי של הבלוטה מזרז את תהליך הריפוי.
טיפול בבלפריטיס:
- קומפרסים חמים : כל אחת משיטות אלו מקובלת לצורך הטיפול: מגבת לחה לניקוי פנים, אורז בתוך גרב שחומם במיקרוגל, פד יעודי לחימום במיקרוגל. יש לשים על אזור העיניים לפחות כ- 5 דקות. חום הקומפרס צריך להיות מספיק חם (חום שממיס חמאה) אך לא לגרום לכוויה בעור העפעפיים.
- עיסוי שולי העפעף: לאחר חימום מקומי יש לעסות את העפעפים בכדי "לחלוב" את בלוטות השומן. יש לעסות בעדינות את העפעפיים לכיוון שולי העפעף העליון והתחתון תוך שימוש במקל לניקוי אוזניים ואצבע נקיה.
- שמפו תינוקות: לצורך ניקוי הפרשות יבשות משולי העפעפיים וגם בכדי למנוע הצטברות שומן בקצה העפעפים. ניתן לטבול צמר גפן או פד לניקוי פנים לתוך מים חמים עם מספר טיפות של שמפו תינוקות. ניתן לחזור על פעולת ניקיון זו מספר פעמים ביום. חשוב מאד להוריד את כל איפור העפעפיים וסביב העיניים מדי לילה בצורה יסודית. ניתן להשתמש גם בטיפות בודדות של שמן עץ מהולות במים לצורך ביצוע ניקיון העפעפיים.
- פדים לניקוי עפעפיים: פדים יעודיים לניקוי עפעפיים נמכרים ע"י חברות שונות ללא צורך במרשם רופא בבתי המרקחת.
- תחליפי דמעות: קיימים סוגים רבים של תחליפי דמעות שונים בשוק. חלקים מיימים יותר וחלקם שומניים יותר. כאשר מתחילים להשתמש בסוג מסויים תמיד תהיה תקופה של ניסוי וטעייה עד שימצא התחליף המתאים לך. יש להשתמש בתחליפי הדמעות כ- 3-4 פעמים ביום. בתחליפי דמעות ללא חומר משמר ניתן להשתמש בתכיפות רבה יותר, עד פעם בשעה.
- תוספי מזון: תוספת חומצות שומן על בסיס אומגה 3 נמצאו כמועילות לטיפול בבלפריטיס. מקורות טבעיים לאומגה 3 כוללים – שמן פשתן, גרעיני דלעת, אגוזי מלך, דג סלמון. כמו כן ניתן לרכוש קפליות של אומגה 3 בבתי המרקחת.
- תרופות מרשם: טיפול באנטיביוטיקה וסטרואידים מקובל כטיפול זמני בבלפריטיס. במידה ונרשם לך טיפול זה יש להקפיד על מעקב קבוע אצל רופא עיניים בכדי להמנע מסיבוכים שעלולים לנבוע מטיפול בסטרואידים כגון ברקית (גלאוקומה) או ירוד (קטרקט). אין להשתמש באנטיביוטיקה פומית במידה והינך בהריון.